Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynówka z miodem

Nalewki na spirytusie bywają przeróżne, od owocowych do ziołowych. Tutaj opisujemy nadzywczajne zespolenie kwaśnego smaku ze słodyczą miodu w trunku alkoholowym. 

 

 

Składniki koniecznego do wyrobu:


10 przeciętnej wielkości cytryn

4-5 duże łyżki miodu

0,5 litra spirytusu 95%

3 duże łyżki cukru

Teraz krok po kroku jak działamy?


-  Cytryny kroimy na połówki i wyciskamy sok do naczynia żeby go zagotować (najodpowiedniej użyć wyciskarki)

- Kiedy napar jest ciepławy roztapiamy w nim 3 stołowe łyżki cukru oraz zaznaczoną powyżej dawkę miodu

- Gdy wstępne składniki do nalewki się zwiążą przetaczamy sok do słoja

- Dolewamy wody aby pojemność podniosła się do 0,5 litra

- Wrzucamy cienko skrojone skórki (bez albedo) z cytryn

- W momencie gdy wszystko wystygnie zalewamy spirytusem 

- Całość trzeba hermetycznie zamknąć, aby tok fermentacji nie był zaburzony

- Gdy minie tydzień należy wszystko odfiltrować i rozlać do wcześniej przygotowanych karafek

- Nalewka musi jeszcze odstać w butelkach przez jakiś duższy czas. Miejmy na uwadze – im dłużej tym lepiej!

poniedziałek, 02 kwietnia 2012, atmossfera