Kategorie: Wszystkie | Przepisy na nalewki
RSS
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Kawa z odrobiną porterówki jest wspaniała. Rzecz jasna!

 


Porterów przepis:

pół litra spirytusu

1l portera2 łyżki miodu

1/2 laski wanilii

garść rodzynek

pół laski cynamonu

3 goździki


Aby wiodła prym w naszym barku nalewka porterówka działamy w taki sposób:


- Porter powinno się podgrzać- jednakże nie zagotować!

- Do letniego portera wsypujemy rodzynki oraz przyprawy i dodajemy miód

- Gdy ostygnie wlewamy spirytus i starannie trzeba zmieszać

- W taki sposób przygotowaną nalewkę odstawiamy na tydzień

- Po upływie 7 dni przetaczamy do uprzednio przygotowanych karafek

Taki troszkę inny Baileys

 


Likier kawowy przepis:


250 g mielonej kawy

1-2 laski wanilii

4-6 szklanek cukru

2 litry wody

4 szklanki spirytusu (można urozmaicić i dla smaku dodać szklankę ciemnego rumu)

Kawówka powstaje w taki sposób:


- Wsypaną do słoja kawę zalewamy gorącą wodą, tak powinna parzyć się nieco godzin

- Kawę należy przecedzić przez gazę lub płótno

- Wsypujemy według uznania cukier i wanilię

- Podgrzewamy całość aby zrobił się gęsty syrop, który należy doprowadzić do wrzenia

- Potem powinno się wszystko wystudzić- Dodajemy alkohol do zalewu

- Umieszczamy nalewkę w naczyniu na 2 dni

- Należy przecedzić nalewkę i przelać w karafki

- Rozkoszujemy się smakiem kawówki gdy minie pół roku

Wyśmienita słodkawo-gorzka nalewka o czerwonej z bursztynowym refleksem barwie



Amaretto przepis

szklanka posiekanych migdałów

1 laska wanilii

2 kubki białego cukru

1 szklanka brązowego cukru

2 kubki spirytusu 95%

2 szklanki wody

Amaretto likier otrzymamy właśnie tak:


- Migdały miażdżymy i dodajemy do słoja

- Dorzucamy do orzechów wanilię

- Syrop cukrowy produkujemy z przegotowanej, ciepłej wody a także szklanek cukru

- Musimy wystudzić powstały syrop cukrowy

- Przestudzony wiążemy ze spirytusem a potem to wszystko przelewamy do naczynia

- Naczynie z treścią odstawiamy na miesiąc, pamiętajmy o wstrząśnięciu zawartością co trzeci dzień

- Po miesiącu, należy nalewkę odcedzić od orzechów i rozlać w karafki

- Karafki powinny stać pół roku

Wykonuje się ją z najprzeróżniejszych śliwek - zacząwszy od małych lubaszek, a na późnych węgierkach skończywszy

 



Ten wysokoprocentowy alkohol potrzebuje tylko


różnych odmian śliwek

spirytus 95%


Nie wymaga wielu działań, jednak jej produkcja jest czasochłonna


- Śliwki przemywamy i osuszamy z wody 

- Umieszczamy niewypestkowane owoce do naczynia

- Dolewamy alkohol wyłącznie do do momentu gdy spirytus obejmie wszystkie owoce

- Jeśli alkoholu ubędzie, musimy dolać tyle aby utrzymał się poziom wyjściowy

- Naczynie trzeba uważnie zamknąć i położyć w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie

- Znajdźmy ciepły kąt w domu i niech tam dojrzewa przez rok

- Po tak dłużącym się czasie leżakowania należy odfiltrować alkohol

- Nalewka teraz musi być rozlana w karafki

Nalewka smakuje najlepiej jak sami ją stworzymy. Przepis jest prosty a przygotowanie nie pochłania wiele czasu oraz funduszy

 


Nalewka z porzeczek powstanie dzięki:

1 kilogram dojrzałych czarnych porzeczek

400 gram miodu (słoik)

1 litr spirytusu 95%

0,5 litra wody


Krok po kroku - nalewka porzeczkowa


- Umyte i osuszone z wody porzeczki wsypujemy do naczynia

- Lekko musimy je rozgnieść- Dodajemy słoik miodu

- Owoce w naczyniu odstawiamy na mniej więcej dwa tygodnie, codziennie trzeba potrząsać słojem, że miód się rozpuścił i równomiernie pokrył porzeczki

- Po dwóch tygodniach dolewamy do naczynia spirytusu

- Odstawiamy wszystko na 6 tygodni 

- Po 6 tygodniach czas odfiltrować alkohol od porzeczek

- Porzeczki trzeba dodatkowo wycisnąć 

- Odciśnięte porzeczki wkładamy do innego słoja i zalewamy wodą

- Owoce z wodą zostawiamy na 5 dni, mieszamy 2 razy na dzień

-Czas na wielkie połączenie

- zlewamy wodę dodatkowo z owoców, łączymy ją z nalewem na 3 miesiące

- Następnie trzeba przefiltrować nalewkę

- Przelewamy w karafki i odstawiamy na sześć miesięcy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5