Kategorie: Wszystkie | Przepisy na nalewki
RSS
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Przyrządzone w zaciszu domowym malibu na pewno zrobi furorę na imprezie

 


Oto parę elementów potrzebnych do przygotowania


20 dag wiórków kokosowych

250 ml spirytusu (alternatywnie 500 ml wódki)

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego


Najprostszy likier do przygotowania


- Wsypujemy wiórki kokosowe do naczynia oraz zalewamy alkoholem

- Ta mieszanka musi stać 3-4 dni

- Wymieszajmy skład dwóch puszek 

- Filtrujemy wyklarowany alkohol od wiórków kokosowych

- Dodajemy alkohol ostrożnie do mleka skondensowanego

- Karafki wypełniamy dokładnie wymieszaną całością

- Umieśćmy je w chłodnym miejscu na 2-3 dni


Co więcej:


Trzeba bezwzględnie pamiętać aby dodawać alkohol do mleka a nie odwrotnie!


Nasączone i odcedzone wiórki można wykorzystać do ciasta czy też deseru
Za mocny likier? Bez obaw! Rozcieńcz go z mlekiem :)


Malibu z mlekiem bo najlepszy drink na damskie spotkanie ;)

Kto nie próbował jeszcze znakomitej kawy z tym likierem niech żałuje!

Baileys



Baileys otrzymamy z:


puszki skondensowanego mleka słodzonego

150 ml whisky

150 ml wódki

1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

kilku kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


- Puszkę umieszczamy w garnku i wlewamy stosowną ilość wody (aby przykryła całą puszkę) 

- Powinno się gotować puszkę na wolnym ogniu (zawartość ma nieco bulgotać) przez 1,5 godziny

- Kiedy minie czas gotowani powinna być schłodzona

- Jej zawartość wylewamy do miski a potem uważnie miksujemy wlewając whiskey i wódki

- Zgodnie z upodobaniami możemy wsypć do kompozycji łyżeczkę kawy rozpuszczalnej tudzież łyżeczkę czekolady, ale niekoniecznie

- Wyborną wartością Baileys jest to, że likier może być spożywany zaraz po wymieszaniu wszystkich składników


Kombinacja wódka oraz whiskey nie jest konieczne, możemy poeksperymentować i chociażby wlać samą whiskey albo nawet rum

Ajerkoniak – niesamowity likier z żółtek

 



Przepyszny likier bardzo gęsty na mroźne dni. Do ciasta, kawy czy lodów doskonały!

Opisujemy przepis na ajerkoniak:


6 dobrze oddzielonych od białka żółtek

kubek  cukru

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

torebka cukru waniliowego

250 ml spirytusu


Advocat – sporządzenie:


- Ucieramy żółtka wespół z cukrem i cukrem wanilinowym, aby zespoliły się składniki 

- Nieprzerwanie mieszając wlewamy mleko do zawartości miski

- W następnej kolejności wlewamy pomału spirytus, ciągle mieszamy

- Wcześniej przygotowane karafki napełniamy ajerkoniakiem

 

Możemy konsumować od razu, aczkolwiek poleca się aby odstał jakieś czternaście dni.

Nie musimy korzystać z cukru wanilinowego. Siedem dni przed sporządzaniem nalewki zalejmy pół laski wanilii spirytusem.

Słodycz i orzeźwienie w butelce – tak! To jest żurawinówka!

 

Składniki nalewki:


6 szklanek żurawin

2 szklanki cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wódki 40%

sok wyciśnięty z dwóch cytryn


Nalewka żurawinowa potrzebuje trochę czasu, ale jest warta tego czasochłonnego procesu i naszej cierpliwości ;)

- Aby alkohol poprawnie wydobył smak żurawin należy je rozdrobnić, najlepiej używając maszyny do mielenia mięsa

- Rozmielone owoce wsypujemy do naczyni

- Wlewamy do słoja spirytus i odkładamy na niewiele więcej niż 2 tygodnie

- Trzeba przecedzić składniki w związku z tym na sito uściełane tetrą czy też gazą przelewamy napój, owoce wyciskamy

- Do wyklarowanego spirytusu wlewamy pół litra wódki

- Dwie szklanki cukru i szklankę wody łączymy ze sobą – powstaje syrop cukrowy

- Do ciepłego syropu dodajemy zalew z spirytusu i wódki, dobrze mieszamy a potem odkładamy na czas około miesiąca

- Następnie nalewka musi być dokładnie odcedzona od osadu 

- Nalewka dochodzi do odpowiedniego stanu około sześć miesięcy

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Nie od tak określana jako „królowa nalewek”!

 



Nalewka może być przyrządzana poprzez takie produkty:


1 kilogram owoców derenia

1 kilogram cukru

0,5 litra wody

1 litr spirytusu 70%

Krok po kroku tworzymy naleweczkę:


- Owoce derenia wrzucamy do słoja, dolewamy spirytus i musimy czekać mniej więcej miesiąc aż owoce zwiążą się z spirytusem

- Odcedzamy nalew i przetaczamy do innego naczynia

- Roztapiamy kilogram cukru w przegotowanej wodzie przez to działanie powstanie syrop, jakim pokrywamy owoce

- Postarajmy się żeby ciepły syrop pokrył równomiernie owoce derenia

- Odstawiamy naczynie na trzy tygodnie. Pamiętajmy aby potrząsać zawartością co trzy dni

- Po 2 tygodniach odejmujemy syrop od rozgniecionej masy i wyciskamy owoce

- Syrop zespalamy z wcześniej zlanym nalewem

- Nalewka potrzebuje miesiąca aby się sklarować

- Po tym czasie filtrujemy zawartość naczynia

- Nalewka z derenia nalana do butelek powinna leżakować przynajmniej 6 miesięcy aby wykształcił się doskonały smak

1 , 2 , 3 , 4 , 5